søndag den 1. juni 2014

Aflægger - gang i stade to og larver til NOMA

Så blev det dagen, hvor vi laver en såkaldt aflægger og flytter en del af bifamilien til det andet stade.
Det krævede begge biavleres absolutte koncentration og tilstedeværelse. Først skulle vi finde dronningen, så hun ikke ved en fejl kom med over i den nye familie. Det lykkedes i anden runde. Fik desværre ikke et foto. Hun er lidt genert.  Dernæst vælge, hvilke tavler der skulle være den nye familie; yngeltavler, foder (honning) og pollen.Fruen kikker efter om det er en pollentavle
Efterhånden som vi vælger tavler ud sættes de i det nye stade.


Tavle med pollen
Egentlig skulle vi også have rystet ammebier fra et par yngeltavler ned i det nye stade, men syntes bierne havde været længe nok 'ude i det fri'. Det må blive om et par dage.

Tavle med forseglet yngel sat i nyt stade
 Vi valgte fem tavler med bier på og tilsatte et par kunsttavler. Pakket godt ind i sækkelærred, så den nye familie kan holde varmen og klække arbejderbier hurtigt, så der er nogle til at trække og passe på familien. En del af  de trækbier vi har taget med over i det nye stade vil søge tilbage til det gamle stade. Ammebierne skal nok blive.
Men allervigtigst er, at arbejderbierne i den nye familie nu går i gang med at producere dronninger. Det ved vi mere om, om nogle dage.
Familien er etableret med tre tavler med yngel, en pollentavle og en fodertavle og to kunsttavler.

Flyvesprækken er tilstoppet med skumgummi. Kun 1,5 cm er åben. Det skulle gerne forhindre røveri.

Den nye famile har ingen vagtbier og er sårbar den første tid. Derfor begrænses deres flyvesprække.

Idag skulle der også skæres droneceller fra. For første gang celler med næsten færdige droner. Ser faktisk ud til at nogen er klækket (tager normalt 24 dage).

Udtagne droneceller
Jeg skar en del celler op, for at konstatere omfanget af varroamider. Der var ikke mider på en enste af de celler jeg åbnede. Det er meget positivt.  


Droneyngel, næsten klar til at blive klækket. De lilla knopper er øjnene.
Elnas høns får glæde af de proteinrige larver.

Lige til Noma
Restaurant Noma i København har for nylig fået stillet et par bistader op og chefkok René Redzepi fortæller at de erstatter fx æggeblommer med dronelarver, der er meget proteinrige og smager af mere. De bruger også en del pollen i madlavningen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar