søndag den 31. maj 2015

Grøn ørken, grøftekanter og døde dronninger

Landskabet omkring Ussinggård skov har ændret sig i år. Sidste år var der rapsmarker så langt øjet rækker på nordsiden af skoven. I år er de samme marker plantet til med forskellige kornsorter.
På sydsiden er der majs og vest for skvoven også kornmarker.
I bisammenhæng en ren 'grøn ørken'.

Jeg har så tænkt, at floraen i grøftekanterne kan afbøde en del af problemet. Fx er der længere stykker med lægekulsukker på Ussingvej, lige op til skoven. Og mælkebøtter. Men sidste år klippede kommunen allerede grøftekanterne midt i juni. Se min blog fra 16. juni sidste år.
Jeg har henvendt mig til kommunen for at høre om de kan rykke klipningen til senere på sommeren.
Fx er humlebien også en hyppig gæst i lægekulsukker.

Øst for skoven - grønne marker og grå himmel = ingen bier
Nord for skoven - grønne marker og grå himmel = ingen bier
Syd for skoven - grønne marker og grå himmel = ingen bier
Vest for skoven - grønne marker og grå himmel = ingen bier

Imens vi venter på svar kan man læse i Odder kommunes plan for 'Praksis for vedligehold af grøftekanter'. En rigtig fornuftig plan, der er lavet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening.

Kombinationen af grøn ørken og en usædvanlig kold, våd maj måned er hård for bisamfundet. Og dermed for forårshonningen. Der summer mange ledige arbejderbier rundt i stadet. Og måske en dronning i sværmtilstand?

Jeg har nu fået manglende tavle til kuglestadet og har bygget fint tag. Der er monteret ny skuffe under kuglen. Beregnet til midenedfald, men også til at fylde op med dødt træ. Det skal virke som regulator af luftfugtigheden i kuglen.

Ny skuffe tilpasses og monteres
En jomfrudronning er bestilt og lørdag skulle stadet så sættes i gang med unge ammebier fra de to andre stader. hans-Jørgen, den lokale biavlerformand har foreslået en metode. Den vender jeg tilbage til, når operationen er afviklet.
Men jomfrudronningen gik kold i løbet af fredagen. Der blev meget stille i det lille bur. Et par af de medfølgende hofdamer var helt stille og efterhånden var der slet ikke liv. Jeg har nu bestilt en ny dronning og prøver mandag.

Bikuglen med tag - og en solstråle...
I det grønne stade var dronningen usynlig onsdag, da jeg gennemgik yngellejet. Hm.....jeg spekulerer.
Da jeg tjekkede i dag var der en forseglet dronningecelle på en af tavlerne. Uden at tænke over det pillede jeg cellen af og smed den væk. Jeg fandt ikke dronningen ved resten af gennemgangen og først da gik det op for mig, at der var en bagtanke med den forseglede dronningecelle. Der er ingen dronning og de er ved at lave en ny. Satans! Lidt for impulsiv og forkert rækkefølge.
I morgen tjekker jeg igen. Håber jeg har overset en dronningecelle. Eller, at der er celler med æg, så de kan starte forfra med en ny dronning.

Lad os slutte denne lidt triste dag med et opløftende foto fra i søndags fra Drøsselbjerg:

Sol = aktivitet


Ingen kommentarer:

Send en kommentar