mandag den 29. juni 2015

'Byger der går og kommer...' og lidt bi-poesi

..det er den danske sommer. Vejret er stadig omskifteligt, men på Drøsselbjerg er mottoet stadig, 'Vi skal ud og samle'. Fra tidlig morgen er bierne i gang. Og nye kuld af arbejderbier klækkes løbende. Ihvertfald afslørede eftersyn i går, at der stadig er godt med yngel. Men i løbet af den sidste uge er droneproduktionen aftaget. Der var ingen droneceller at skære væk.
Og udenfor stadet er der ofte tæt af unge bier, der tester vinger og bliver bekendte med omgivelserne.
En bifamilie kan i øvrigt producere op til 300 kg honning i løbet af en sommer. Langt den største del bruges som energi til opvarmning.

En pollensamler har ca 15 mg pollen med hjem i sine pollenbukser pr tur. En familie samler ca 20-30 kg pollen på et år. Det svarer til omkring 20 mio pollenture i familiens tjeneste.

Snebær, pollen ringe, nektar 3
Storkenæb, pollen 2 og nektar 2
Den tyske professor og biforsker Jürgen Tautz's "Buzz aboult bees - biology of a superorganism", er en fantastisk bog om forståelsen af bifamilien som en superorganisme (gælder også for fx myrer). Kan anbefales til biavlere, hvis du vil have en dybere forståelse for biernes liv. Jeg har ikke læst den på originalsproget men i en engelsk oversættelse.

Sine steder er den nærmest poetisk:
"Honey is the solar energy source in the darkness of the hive. Solar energy is captured by plants, and chemically transformed into the sugar of nectar. Honeybees take the nectar into the nest, and store the chemically bound solar energy as honey."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar