Aflægger i overvintringskasse og årets varmeste dag

Jeg har købt en overvintringskasse til at lave en aflægger på Drøsselbjerg. Den har fået et par omgange grøn træbeskyttelse og er nu klar til bier. Men der er et problem; Vores tavler er 'lavnormal' og de er ikke ret dybe. Der er 6-7 cm fra bunden af kassen op til bunden af tavlerne. Ifølge erfarne biavlere vil bierne fylde ud med vildbyg og gør det besværligt at håndtere bierne.
Altså må bunden løftes, så der kun er den vanlige afstand fra bund af stade til tavlerne. Hm.....
Jeg havde forskellige overvejelser og endte med at skære en flamingokasse fra 'Skagen fisk' i stykker. Da udluftning og flyvesprække sidder i bunden i sådan en overvintringskasse gav det visse tilpasninger, men nu er 'bunden lagt', bierne flyttet ind og dronningen tilsat.

Overvintringskasse med tavle (svært at se men der er et godt gab under tavlen ned til bunden
Flamingostykkerne der skal løfte den nye bund
Den nye bund med udluftningshul og udskæring til flyvesprække
Ny bund isat og kassen er klar til bier
Det gule stade måtte donere tavler og bier. Der er virkelig mange bier og meget yngel i stadet. Jeg havde lidt besvær med at finde dronningen, men det lykkedes. Da jeg havde valgt årets varmeste dag med temperaturer der passerede 30 grader celcius gav det visse problemer, når bierne skulle rystes af tavlerne. Honningen i tavlerne var tyndtflydendende og røg også ud af tavlerne, når de blev rystet (bierne har ryddet op).

En del arbejdsløse bier sad i klump uden på stadet denne overvarme sommerdag.
En tavle med foder (uforseglet honning), en med pollen og yngel, en kun med yngel og to jomfrutavler udgør starten på aflæggeren. Og så en ubefrugtet dronning i bur et par dage. Og så forhåbentlig ud af buret og accepteret af familien som nyt overhoved.

Fem tavler med bier ogen ubefrugtet dronning tilsat
Dagen efter bierne var sat i aflæggeren, så det sådan ud ved flyvesprækken. En lang guirlande. Jeg ved ikke, hvad formålet kan være. Måske udluftning, eller udsendelse af duft?

Bierne hænger i en 7-8 cm lang guirlande foran flyvesprækken




Kommentarer

Send en kommentar