Mjød og bier på vej mod vinter

Idag var dagen, hvor jeg drog til Odder for at mødes med min gode kollega, brygmester Peter og sætte den første mjødproduktion i gang.
Jeg leverede de 10 kg skovhonning. Peter stod for vand, gær og udstyr. Da vi er førstegangs mjødbryggere valgte vi en ret enkel opskrift.

Efter 12 timer ser det allerede godt ud (blopfilm fra Peter).



Brygmesteren koger vand og honning sammen
Efter halvdelen af honningen og vand er bragt i kog tilsættes resten af vandet og honningen. Og blandingen bringes nu i kog igen. Der kommer en del skum på toppen. Vi va noget i tvivl om vi skulle fjerne dette skum og endte med at gøre det. Spørgsmålet er, om det er affaldsstoffer eller bare noget af sukkerstoffet vi har fjernet?

Jeg graver resten af honningen ud
 Når massen har kogt op skal den køles af og så skal gæren tilsættes. Temperaturen skal være ret præcis. To graders forskel på gær og bryg, når de blandes. Brygmesteren har sat en lille gærstarter i gang mens vi har kogt og rørt.

Gærstarter tilsættes
Det sidste vand tilsættes og vi måler på sukkerindholdet. Nu skal gærcellerne så til at spise sukker og omdanne det til alkohol. Der skal stikkes om et par gange og bryggen skal stå i 6-8 måneder. Vi har talt om at dele brygget op efter 2. omstikning og så tilsætte forskellige urter, som kan give noget syrlighed og forskellige smage. Mere om det senere.
Her er det vist alkoholprocenten der måles
Efter bryggen er sat til lagring gik Peter i gang med ølbrygning sammen med en anden god kollega, Christian. De er i gang med en belgisk øl, med en masse forskellige slags malt og humle.
I løbet af eftermiddagen prøvesmagte vi nogle af de forskellige slags øl, som Peter er i gang med

Bryggerlærling Christian i gang med at røre i maltsuppen
Der sker ikke meget i bigården. Fodring er ved at være overstået og vi er klar til vinteren. Bierne holder sig efterhånden indenfor, selv når solen kommer frem. Temperaturen er på vej ned og der er ikke meget at samle.


Kommentarer