søndag den 13. marts 2016

Dronningeinsimination, oxalsyre og midetælling

Onsdag var der foredrag på Testrup højskole. En 50-60 biavlere fra Østjylland lyttede til den amerikanske Susan Cobey, som har specialiseret sig i forskning i biers genetiske mangfoldighed. Forskningen har konkret udmøntet sig i eksperimenter med dronningeinsimination. Ikke fordi det er det næste jeg skal i gang med, men der er altid noget at blive klogere på. Fx vigtigheden af droner, som biavlere tit rynker på næsen af. Hun understregede, at diversitet er vigtig og hemmeligheden ved biernes levedygtighed. Dronningen skal helst befrugtes af mange droner.
Udover insimination og epigenetik kom hun også omkring brugen af pesticider i amerikansk biavl. Ikke nogen opløftende historie om, hvordan amerikanerne arbejder med varroabekæmpelse.

Susan Cobey
Torsdag og fredag fik bierne deres 'forårs-oxalsyre'. I år lavede jeg midetælling i de to opstablingsstader og kuglen.

Varroa-mide i dårlig forstørrelse.
Jeg lagde et stykke plastik i bunden og lod det ligge et par dage. Opstablingsstadet på Drøsselbjerg; 3-5 mider. Opstablingsstadet i skoven 20-25 mider. Kuglen; ingen, men med det forbehold, at det var svært at se på plastikken, hvad det var der lå. Døde bier, vokssmulder, og så lidt oxalsyre der smattede det hele lidt til.
Nu mangler jeg så at finde ud af om fx 20-25 døde varroaer er alarmerende.

Til især nye biavlere er der nu samlet en lang række instruktive videoer på hjemmesiden Bier på video

Ingen kommentarer:

Send en kommentar