søndag den 11. juni 2017

Bikuglen nedlagt, hidsige bier og 18 kg.

Oversættelsen af den omtale polske honning havde tilsyneladende været omkring det engelske (rapehoney) og bliver til 'voldtægtshonning', og ikke til det korrekte rapshonning ;-)

Så kom dagen til at høste i skoven og nedlægge kuglen for denne gang. Processen var omfattende og bierne var ikke indstillede på flytningen.
Det gik rimeligt med at tage honningen fra i de to magasiner. Bitømmeren havde gjort sit job.
Hele opstillingen til, 'Fra kugle til opstabling'. Yderst til højre store beholder til ringene fra kuglen.
Nederste magasin med dronningen blev sat til side og så kom turen til at tømme kuglen for ringe og bier. Beholderen stod nogle meter væk og så gik øvelsen ud på at tage en ring ad gangen og feje bierne ned i opstablingsstadet. Det synes bierne ikke var sjovt. Meget insisterende på at hamre ind i visiret på hatten.
Halv tømt bikugle. Det viste sig, at der var abnormt mange droner i familien
Opstablingsstadet på plads og bierne er ved at flytte ind. 
Jeg tilsatte nogle tomme tavler, så familien havde noget at sidde på. I nederste magasin var et par tavler med foder og jeg lod også et par tavler med honning blive siddende.

En af de flotte ringe med honning og lidt forseglet yngel i kanten af ringen.
I alt var der 18 kg i stadet. I ringene gik en del tabt, da flere ringe havde et blandet indhold af vinterfoder og honning.
En samlet høst af forårshonning på 66 kg.

Jeg kikkede til familien til morgen og må konstatere, at de ikke er til at komme nærheden af. De farer op og er agressive og pågående.
Enkeltindivider er også nærgående andre steder i haven.
Det er en dronning af egen avl (aflægger fra sidste år) og skiftes nu ud med en fra fredelige bier.


2 kommentarer:

 1. Hej.
  Måske burde jeg bare læse lidt mere rundt omkring; men kan du beskrive, hvad denne "kugle" er for en ide. Den har jeg aldrig set før eller hørt om.
  Hvad er ideen bag?
  Hvad er erfaringerne?
  Umiddelbart ser det lidt kluntet ud at arbejde med - uden mulighed for at flytte om i yngelkammeret (som det vel er?).
  Venligst
  Christen
  - lidt biavler 1966 - og lidt i 1976-78 (6 fam); 1982-85(12 fam)

  SvarSlet
 2. Hej Christian
  Der var en artikel i foreningens blad, for et par år siden og jeg blev nysgerrig. Synes det lød spændende og med nogle klare fordele. Bl.a færre droner og dremed færre varroamider. Og den runde form giver færre kuldebroer, en bedre temperatur og dermed mindre foderforbrug om vinteren. Det er en tysk biavler i samarbejde med en ingeniør, der har udviklet kuglen. Og stadig udvikler på den. https://www.bienenkugel.de
  Men i praksis fik jeg den ikke tilat fungere ret godt. Den passer ellers fint med opstablingsmagasiner, som du kan se på. flere billeder. Men, som du nævner er vores tradition med at tage yngeltavler ud after brug ret besværlig. Jeg købte et sæt ekstra ringe og kom også i gang med det. En del af grunden til, at det ikke gik rigtig godt er måske også at fødegrunlaget her i skoven, hvor vi bor er for tyndt.
  Har ikke hlet opgivet. Måske får den en chance i sommerhuset. Her er fødegrundlaget rigeligt.
  Hilsen Ib

  SvarSlet