Dronningen er død og sidste aften i biskolen

I dag var så tiden til at give aflæggeren i det røde stade oxalsyrebehandling (bekæmpelse af varroamider) og se efter, hvordan dronningen trivedes. Vi kunne ikke finde hende. Til gengæld var bierne i gang med fem nye dronningeceller. Og ingen æg eller larver. Om hun er slået ihjel af bierne, fordi hun lugtede forkert, eller er spist af en fugl eller gedehams undervejs til parring, eller..... Vi ved det ikke.
Nu skal vi så finde ud af, hvordan vi kommer videre herfra. Skal lige overveje, om der skal tilsættes en befrugtet dronning, eller om de fem dronninger skal have lov at klække.

De unge bier i det gule stade er begyndt at komme ud, når der er lidt sol

I går var sidste aften i bigården. Vi prøvede at lave en aflægger (som de to jeg har lavet i min egen bigård) og så prøvede vi også at lægge an til dronningeavl.

En af kursisterne er i gang med omlarvenålen
Øvelsen går ud på at finde friske larver (12-24 timer gamle) og grave dem op af cellen for at sætte de i den specielle celler. Her en ramme med 8 cellekopper. Larven sættes på en dråbe honning.

Rammen med de 8 celler. Midt på tavlen, hvor der er skrabet i cellerne har vi fisket larver op
Når der er larver i alle cellerne sættes de i en dronningeløs familie og bierne begynder så at fodre larverne med gele royal og bygge en dronningecelle. 

En af kursisterne snakker med Hans-Jørgen (formand for foreningen og underviser) og Lotte får gode råd af Eigil Holm. Bigården rummer mange slags stader og rammemål. Et helt lille eksperimentarium.



Kommentarer